Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

Το Δίκαιο της Θάλασσας στην Αμερικανική Γερουσία


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε, χθες, με ψήφους 17 υπέρ και 4 κατά, τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η συνθήκη πρόκειται να πάει τώρα στην ολομέλεια της Γερουσίας, όπου, ωστόσο, θα συναντήσει, ενδεχομένως, αντίσταση από μερίδα γερουσιαστών, που έχουν τη δυνατότητα να την μπλοκάρουν ποικιλοτρόπως.

Υπερψήφιση της συνθήκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει πως θα υπάρξει ένα ευνοϊκότερο κλίμα για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, ως προς τις σχέσεις με τη γειτονεύουσα Τουρκία.

ΠΗΓΗ:Ελευθεροτυπία 1/11/2007


Η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συμφωνήθηκε το 1982 και αντικατέστησε 4 παλαιότερες διεθνείς συνθήκες του 1958.Η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1994,ένα χρόνο μετά την υπογραφή της από την 60η χώρα,τη Γουϊάνα.Μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει τη Συνθήκη 154 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο.Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τη Συνθήκη αλλά αυτή δεν έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία.Μεταξύ των διαφόρων διατάξεων της η Συνθήκη δίνει το δικαίωμα σε μία χώρα που βρέχεται από θάλασσα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.Η Ελλάδα,χώρα που έχει υπογράψει τη Συνθήκη τελεί υπό την "απειλή πολέμου" που έχει διατυπώσει εναντίον της η Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε περίπτωση που προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. από τα 6 που είναι σήμερα,ακόμη και στο Ιόνιο!Την ίδια στιγμή η Τουρκία η οποία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη,έχει σπεύσει να εφαρμόσει την πρόνοια της επέκτασης στα 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων της στη Μαύρη Θάλασσα.Θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε,σε περίπτωση που κυρωθεί τελικά κάποια στιγμή η Συνθήκη από την Αμερικανική Γερουσία,τι στάση θα κρατήσει η αμερικανική πλευρά απέναντι στον παραπάνω παραλογισμό!

1 σχόλιο:

krypteia είπε...

http://onlygreeknews.blogspot.com/2007/11/08122007-700.html